Groei kleine MKB ondernemingen

door

in

In het derde kwartaal van in 2019 waren er 1,16 miljoen MKB onderneming actief. Dit is een flinke stijging ten opzichte van 10 jaar eerder. Voornamelijk in de communicatie/informatie sector, maar ook in de horeca zijn er veel MKB ondernemingen bijgekomen. Minder dan de helft van de onderneming is ouder dan 10 jaar. Dit betekent dus dat veel MKB onderneming relatief jong zijn en in de afgelopen jaren geleden zijn opgestart. Dit blijkt uit cijfers van het De Staat van het MKB, die gaat over cijfers en de dynamiek in het Nederlandse ondernemerschap.

Er zijn veel microbedrijven. Microbedrijven bestaan uit 1 tot 10 personen die werkzaam zijn binnen een bedrijf. Hierin is voornamelijk een erg grote groei in te zien de afgelopen jaren. In de communicatie/informatiesector kwamen er in Nederland veel vloggers bij. Dit zijn voornamelijk eenmanszaken. Vloggers zijn erg populair in Nederland en grote/bekende vloggers behalen veel views op het internet. Ook kwamen er veel webwinkels bij die een verscheidenheid aan producten verkopen. In de industriesector vertienvoudigde de bierbrouwerijen zelfs.  Zijn brouwen/produceren veelal op kleine schaal bier.

Grotere bedrijven, met meer werknemers, bestaan vaak al langer dan 10 jaar. Er is maar een klein deel van de grote bedrijven (meer dan 250 personen) die minder dan 3 jaar actief zijn.